rekening vergelijken

Sparen terwijl je betaalt

7 april 2015Persoon die aan het pinnen is met zijn bankpas.

Op je betaalrekening sparen

Sparen kennen we uit alle tijden. Als jager-verzamelaars en als boeren spaarden wij voedsel voor de winter en in het oude Mesopotamië ontstonden de eerste banken. Deze banken hebben zich ontwikkeld en geleidelijk werd onze huidige vorm van sparen met behulp van rekeningen geïntroduceerd. Inmiddels zijn spaarrekeningen niet meer weg te denken uit onze samenleving. Een nieuwe vorm hiervan is dat banken rente geven over het bedrag op je betaalrekening. In feite spaar je dan terwijl je betaalt. Daarom is het belangrijk om de verschillende mogelijkheden te vergelijken en te onderzoeken welke bank het meest in jouw voordeel is.

Waarom zijn er banken die een rente betaalrekening aanbieden?

Tegenwoordig is het mogelijk om rente te krijgen over het positieve bedrag op je betaalrekening. Laten we eens naar de reden kijken. Over het algemeen zijn we gewend dat banken enkel rente geven op spaarrekeningen en niet op betaalrekeningen. Spaarrekeningen hebben minder transacties en een stabieler saldo waar de bank gebruik van kan maken. Betaalrekeningen zijn een stuk minder bruikbaar voor banken om aan te verdienen. De vele transacties met bijkomende administratieve kosten en pinautomaten die geplaatst worden zijn kostbare zaken voor een bank.

Als een bank rente biedt op betaalrekeningen dan is een consument eerder geneigd er een groter en stabieler saldo op te plaatsen. Dit geeft de bank meer mogelijkheden om dit geld te gebruiken voor leningen aan andere consumenten of bedrijven. Zij kunnen hierdoor meer verdienen aan betaalrekeningen.

Rekening vergelijken, waarom niet?

Voor de consument betekent dit de mogelijkheid om geld te ontvangen over het bedrag op de betaalrekening. Hoewel het rentepercentage vaak lager is dan bij een spaarrekening is het heel wat beter dan geen rente ontvangen. Bij hoge bedragen op de betaalrekening kan een procent rente veel verschil maken.

Overigens halen banken regelmatig nieuwe klanten binnen met hoge rentepercentages om deze rente daarna weer te verlagen. In dergelijke situaties kan het rentepercentage op je betaalrekening gelijk zijn op of zelfs hoger uitvallen dan op je spaarrekening. Om de juiste keuze te maken kun je de rekening vergelijken bij verschillende banken.

Hoogste spaarrente krijgen en onder welke voorwaarden?

Een aantal banken zoals ASN, SNS en KNAB biedt rente op je betaalrekening. Gemiddeld geven deze banken tussen 0.5 en 1.5 procent over het positieve saldo op betaalrekeningen. Zoals eerder gezegd willen banken eraan verdienen. Daarom is het altijd aanbevolen om de voorwaarden onder de loep te nemen. Het laatste wat je wilt is meer kosten dan baten. Staar je niet blind op de hoogste spaarrente. Stel jezelf de volgende vragen bij het rekening vergelijken:

  • Hoe hoog is het bedrag dat ik normaal gesproken op mijn bankrekening heb staan?
  • Wil ik dit bedrag verhogen om meer rente op mijn betaalrekening te ontvangen?
  • Wat is het percentage van de rente betaalrekening?
  • Hoeveel kost een bankpas?
  • Hoeveel kost een tweede bankpas?
  • Zijn er kosten verbonden aan een storting en hoe hoog zijn deze?
  • Hoeveel kost het als ik onverhoopt rood kom te staan?
  • Welke aanvullende kosten komen er bij een rekening openen?
  • Moet ik betalen voor internetdiensten?
  • Valt deze bank onder het depositogarantiestelsel?

Onze vergelijkingswebsite staat klaar om je bij je onderzoek te helpen. Daar kun je van verschillende banken de betaalrekening vergelijken. Wij zetten de banken en bijhorende voorwaarden voor je op een rij. Als je de bank die aan jouw wensen voldoet hebt gevonden dan kun je bij hen een nieuwe rekening openen.

Je betaalrekening vergelijken. Doen!

Een aantal banken geeft rente op het positieve saldo op je betaalrekening. Als consument kun je dus rente ontvangen op het bedrag dat je op deze rekening hebt staan. Door goed onderzoek te doen kom je erachter welke bank voor jou het meest rendabel is en die het best bij jou past. Dus grijp je kans en verdien aan je betaalrekening!
Betaalrekeningen Vergelijken »