rekening vergelijken

Alle vormen van Beleggen

26 mei 2015

Beleggingsvormen op een rij

Beurskoerzen met daarop euromunten.
Wil je gaan beginnen met beleggen, maar weet je nog niet exact hoe? Dit artikel geeft voor beginnende, maar ook voor meer ervaren beleggers een handig overzicht van alle vormen van beleggen, van aandelen tot obligaties en van beleggingsfondsen tot beleggen in opties. Als je je goed voorbereidt, zul je zien dat zelf beleggen niet zo moeilijk is als het je nu misschien lijkt!

Hoe beleggen?

Beleggen kun je doen op (nationale en internationale) aandelenbeurzen, eventueel met behulp van een zogenaamde “broker”. Een broker brengt kopers en verkopers van aandelen, obligaties etc. bij elkaar. Tegenwoordig zijn er ook veel online brokers, die online beleggen mogelijk maken. Voorbeelden van beleggingsbanken waar je online beleggen kunt, zijn Lynx, Alex en Binckbank. Op veel websites kun je de verschillende brokers vergelijken en aan de hand van de vergelijking bepalen met welke beleggingsbank jij het beste in zee kunt gaan.

De verschillende beleggingsvormen

In de onderstaande opsomming staan de meest voorkomende vormen van beleggen, met bij elke vorm een korte uitleg over hoe het werkt.

 • Aandelen
  Met een aandeel (te koop op aandelenbeurzen, maar ook online) heb je recht op een stukje van de winst van het betreffende bedrijf (dit noemen we dividend). De prijs die je betaalt voor een aandeel wordt bepaald door vraag en aanbod. Als de beurs koersen zijn gestegen op het moment dat jij je aandeel verkoopt, maak je winst. Zijn de beurs koersen juist gedaald, dan maak je verlies.
 • Obligaties
  Het kopen van een obligatie kun je zien als het lenen van geld aan een bedrijf of aan een andere instantie. Je winst is de rente op de “lening”. Ook aan landen of staten kun je geld lenen. In dat geval spreken we van een staatsobligatie. De rentestand is bepalend voor de koers van obligaties.
 • Valutahandel
  Bij handel in valuta koop je de ene valuta met de andere valuta. Het is een toegankelijke vorm van beleggen, mede door de vaak lage transactiekosten. Met valutahandel kun je snel winst maken.
 • Derivaten
  Derivaten zijn afgeleid van of gebaseerd op bijvoorbeeld aandelen, obligaties of valuta’s. De waarde van deze derivaten hangt dus af van de waarde van deze aandelen, obligaties, valuta’s etc. Een voorbeeld van een derivaat is het beleggen in opties. Hierbij koop je het recht om bepaalde aandelen te kopen (dit noem je een call-optie) of juist te verkopen (dit noem je een put-optie). Je betaalt een optiepremie.Een ander voorbeeld van een derivaat is het beleggen in futures. Een future (ook wel termijncontract genoemd), is een contract waarbij de twee partijen afspreken om op een bepaald tijdstip een product te verhandelen tegen een prijs die vooraf bepaald is. Je belegt dus in de waardeverandering van het betreffende product. Is het product meer waard geworden, dan is dat in jouw voordeel. Bij een waardedaling van het product daarentegen maak je juist verlies.
 • Gestructureerde producten
  Een gestructureerd product is een combinatie van meerdere beleggingsproducten, bijvoorbeeld van opties, aandelen en obligaties.
 • Beleggingsfondsen
  Een beleggingsfonds belegt jouw geld namens jou. Voor het beheer moet je een beheervergoeding betalen. Het voordeel van beleggen in een beleggingsfonds is dat je gebruikt maakt van de expertise van de fondsbeheerders. Maken zij echter een foute keuze, dan heeft dat ook direct invloed op jouw geld.
 • Alternatieve beleggingen
  Onder alternatieve beleggingen vallen beleggingen in bijvoorbeeld grondstoffen, schepen of vastgoed. Deze beleggingen hangen minder af van (dag)koersen dan bijvoorbeeld aandelen en obligaties.

Conclusie

Voordat je gaat beginnen met beleggen, is het raadzaam je te buigen over de verschillende vormen van beleggen. Ook verschillende brokers vergelijken voordat je gaat beleggen, is een verstandige keuze. Zelf beleggen wordt bij een goede voorbereiding een fluitje van een cent!