Een betaalrekening openen, waarvoor precies?
Al het betalingsverkeer in Nederland verloopt via bankrekeningen, ook wel betaalrekeningen genoemd. Je salaris wordt elke maand door je werkgever op je rekening gestort en verder vinden er op een betaalrekening maandelijks incasso’s plaats van bijvoorbeeld de hypotheek, het energiebedrijf en je verzekeringen. Daarnaast doe jij met je pinpas boodschappen in de supermarkt en andere winkels. Wanneer je maandelijks wat geld overhoud van je salaris, dan stort je dat op je spaarrekening of een spaardeposito.
Het komt er op neer dat een bankrekening het mogelijk maakt om geld te ontvangen en daarnaast geld over te maken. Door middel van internetbankieren kun je digitaal of mobiel geld overmaken naar een ander rekeningnummer.
Eerst betaalrekening vergelijken, dan het toekennen van een rekeningnummer
Betaalrekening openen? Dan eerst betaalrekening vergelijken of bankrekening vergelijken. Dan zie je in één klap welke de beste en de meest voordelige betaalrekening is. Vervolgens vraag je direct een rekening aan door te klikken op de link van de aanbieder in de vergelijkingstabel. Daarna vul je je gegevens in en vervolgens wordt een betaalrekening voor je aangemaakt. Daarbij is het belangrijk dat er een rekeningnummer beschikbaar is. De rekeningnummers in Nederland bestaan uit 9 cijfers, met uitzondering van de gironummers, deze bestaan namelijk uit 7 cijfers. De eerste 2-5 cijfers geven de vestiging van de bank aan.
De intrede van het nieuwe SEPA systeem per 1 februari 2014 heeft ervoor gezorgd dat er een standaard betalingssysteem komt in Europa. Nederlandse rekeningnummers zijn per deze datum automatisch omgezet naar internationale rekeningnummers door middel van de IBAN-BIC Service.
Wat is rekening courant?
Naast het feit dat een rekeningnummer bestaat uit 9 of 7 cijfers, is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een krediet bij de betaalrekening af te sluiten. Daarmee kun je tot een bepaald limiet geld op te nemen tegen een variabele rente. Dit stukje krediet op een betaalrekening wordt ook wel rood staan of rekening courant krediet genoemd.
Welke soorten betaalrekeningen zijn er?
Als consument heb je de keuze uit verschillende soorten betaalrekeningen. Hier kun je een overzicht vinden:
- Betaalrekening / bankrekening: deze rekening is geschikt om salaris te ontvangen, rekeningen te
betalen en automatische incasso’s te laten plaatsvinden - Studenten en/of jongerenrekening; dit is een betaalrekening speciaal voor jongeren
en/of studenten - Spaarrekening: met een spaarrekening of spaardeposito kun je vermogen opsparen en daar rente over ontvangen
- Internetrekening: de internetrekening heeft hetzelfde principe als de spaarrekening, alleen regel je bij deze rekening alles online
Online betaalrekening of bankrekening aanvragen en internetbankieren
Je kunt op verschillende manieren een betaalrekening openen of een bankrekening openen. Zo kun je bijvoorbeeld langsgaan bij de lokale bank in jouw dorp of stad. Vandaag de dag worden veel rekeningen online aangevraagd en geopend. Wanneer je een bankrekening gaat openen, dan maakt deze over het algemeen deel uit van een betaalpakket. Dit betaalpakket bestaat vaak uit een aantal elementen:
- Een betaalpas: met deze pas kun je online betalen en pinnen in winkels
- Internetbankieren: op een veilige manier kun je online je rekening inzien en boekingen verrichten
- Creditcard: een creditcard is niet standaard, maar het is mogelijk om een keuze te maken voor de creditcard.
Ga dan eerst creditcards vergelijken. Met een creditcard kun je online en in het binnen- en buitenland betalingen verrichten
Het is raadzaam om de diverse aanbieders met elkaar te vergelijken. Voor het beheren van een rekening worden namelijk kosten in rekening gebracht. Daarnaast hebben banken vaak diverse extra’s of voordelen bij het openen van een rekening.
De voordelen van internetbankieren
Vandaag de dag worden steeds meer betalingen online gedaan. Bijvoorbeeld via de PC, tablet en je mobiel. De meeste mensen beschikken over een smartphone, waardoor het via een applicatie mogelijk is om veilig betalingen te kunnen verrichten. Je verricht de betalingen met een elektronische handtekening en je logt in met een inlogcode en wachtwoord. Internetbankieren brengt een aantal voordelen met zich mee:
- Je kunt op elk moment je saldo checken
- Je kunt direct geld overmaken
- Je bent niet aan tijden van een bank gebonden en je hoeft er niet de deur voor uit
- Je kunt gemakkelijk en snel periodieke betalingen instellen
Conclusie
Alle betalingen in Nederland lopen via betaalrekeningen ofwel bankrekeningen. Je kunt hiermee geld overmaken en geld ontvangen. Daarnaast is het mogelijk om vermogen te sparen op de spaarrekening of spaardeposito. Aan bankrekeningen zijn rekeningnummers gekoppeld. Dit is een unieke code die alleen jou toebehoort.
Voor het openen van een bankrekening worden doorgaans kosten in rekening gebracht. Betaalrekeningen vergelijken loont daarom, de ene bank heeft andere voorwaarden dan de andere. Vergelijk dus eerst aanbieders van betaalrekeningen en spaarrekeningen alvorens je een rekening aanvraagt en opent.