rekening vergelijken

Aankoopverzekeringen bij creditcards

8 juni 2015

De Aankoopverzekering

Een creditcard is een van de meest eenvoudige én veiligste betaalmiddelen ter wereld. Of je nu online shopt of de kaart nodig hebt tijdens een verblijf in het buitenland: met een eenvoudige combinatie van een ‘swipe’ en een handtekening zijn jouw aangekochte producten of diensten betaald. Desondanks kunnen er onverhoopt problemen optreden die nauw samenhangen met het gebruik van de kaart. Te denken valt aan schade, diefstal of verlies van de spullen die je hebt betaald met de Creditcard. In dat soort gevallen doet de aankoopverzekering haar werk. Deze verzekering krijg je vaak automatisch met de aanschaf van een Creditcard en geeft de gebruiker recht op bepaalde verzekeringen.

De Creditcard: wat is het?

Plaatje van een creditcard.

Het gebruik van de Creditcard (krediet kaart) door Nederlands neemt een steeds belangrijkere rol in onze maatschappij in. Dit komt onder meer door de toename van het online winkelen: veel webwinkels verkiezen deze manier van betalen boven bijvoorbeeld iDeal – soms is het zelfs de enige manier waarop je kunt betalen. In het buitenland is de Creditcard al jaren het betaalmiddel bij uitstek. In de Verenigde Staten verdrijft de kaart contant geld naar de achtergrond. Mocht je dus op vakantie naar de VS gaan, dan is de aanschaf van een krediet kaart sowieso een aanrader.

Waarom een creditcard aanvragen?

Een creditcard aanvragen is een aanrader: handig voor thuisgebruik, maar ook wanneer je op reis gaat. Daarnaast zijn er nog een aantal interessante voordelen die komen kijken bij het gebruik van de Creditcard. Eén daarvan is de kredietmogelijkheid. Ten slotte betaal je pas na een maand, waardoor het bedrag nog niet van je rekening wordt afgeschreven. Een ander voordeel van de Creditcard is dat veel exemplaren beschikken over een zogenaamd spaarsysteem. Hiermee spaar je punten op die uiteindelijk weer leiden tot gratis cadeaus – soms zelfs complete vliegtickets. Als laatste reden vóór het gebruik van de Creditcard noemen we het gebruiksgemak, vooral tijdens het digitale winkelen. Al met al bestaan er dus genoeg reden om het gebruik van de Creditcard op z’n minst te overwegen.

Online creditcard

Online creditcard aanvragen is overigens de meest voor de hand liggende manier van het bestellen van een kredietkaart. Verschillende banken, zoals de ING en de ABN AMRO, maken het met diverse digitale formuleren makkelijk om een online creditcard aan te vragen. Daarnaast bieden ook andere partijen creditcards aan. De World Card en de Classic Card van ICS zijn goede voorbeelden.

De aankoopverzekering

Een belangrijk element van de creditcard is de aankoopverzekering – iets waar je, volgens meerdere ‘leveranciers’ van de kaarten, altijd recht op hebt. Met zo’n verzekering zijn alle aankopen die je met jouw Creditcard doet verzekerd, vaak tot en met maar liefst 180 dagen na de koop en tegen onder meer schade, diefstal en/of verlies.

Ter illustratie: je schaft een laptop aan, maar laat deze na drie weken op de grond vallen waardoor er een specifiek onderdeel beschadigd raakt. Mits je deze laptop hebt gekocht met de creditcard word je complete reparatie vergoed. Het hangt natuurlijk wel compleet af van de situatie wanneer dit daadwerkelijk gebeurt. Ga jij roekeloos om met je apparatuur en gaat deze daarna stuk, dan is de kans groot dat er niets wordt vergoed.

Bovendien hebben je ook te maken met een zeker eigen risico, waarbij er een bedrag betaald moet worden dat sterk afhangt van de schade in kwestie.

De uitgebreide aankoop verzekering

De hierboven omschreven aankoop verzekering wordt automatisch afgesloten wanneer je een creditcard in huis haalt: hier hoef je in principe niets voor te doen en het kost geen extra geld. Indien gewenst is het bij sommige creditcardaanbieders wél een mogelijkheid de bestaande verzekering uit te breiden. Dit kun je doen wanneer je bijvoorbeeld verwacht niet genoeg te hebben aan de garantie van 180 dagen. Met een uitgebreide verzekering verleng je deze periode – tegen betaling.

Creditcard vergelijken

Hoewel de meeste creditcardaanbieders de verzekering automatisch leveren, is dit niet altijd het geval. Zo beschikt bijvoorbeeld een prepaid creditcard meestal niet over deze optie. Wil je weten wélke prepaid creditcard en reguliere creditcards een aankoopverzekering hebben én welke partijen mogelijkheden als de uitgebreide verzekering aanbieden? Creditcard vergelijken doe je met onze handige tool!