Nu kopen en later betalen: dat is het gemak en het principe van een creditcard. In Nederland bestaan creditcards in alle soorten, kleuren en maten, uitgegeven door banken, creditcardaanbieders en winkels. Een creditcard kent overal dezelfde werking en je kunt er wereldwijd mee betalen, in bijvoorbeeld restaurants, hotels en winkels. Simpelweg door je pincode in te voeren. Aankopen zijn daarnaast doorgaans voor 180 dagen verzekerd, handig als je bijvoorbeeld electronica in het buitenland aanschaft. Geld opnemen bij een geldautomaat kan ook wereldwijd, echter hiervoor worden kosten berekend – rond de 4% van het opgenomen geldbedrag. Ontdek zelf de voordelige creditcard die bij jou past en maak de vergelijking:
Gebruik van een creditcard
Naast kopen, betalen en verzekeren is een creditcard voor meerdere praktische zaken bijzonder geschikt, zoals het boeken van een vlucht, hotel of huurauto. Elke vliegtuigmaatschappijh, hotelketen of autoverhuurder vraagt immers om een creditcardnummer, zodat reservering verzekerd is. Het betalen met een creditcard buiten de Eurozone wordt altijd gedaan met de plaatselijke valuta, zo betaal je in Thailand altijd in Bath. Deze valuta worden vervolgens tegen de wisselkoers en een klein percentage kosten verrekend met de Euro en bij je creditcarduitgaven opgeteld.
Bestedingsruimte
Het geld wat je hebt te besteden met je creditcard en later terugbetaalt, de zogenaamde kredietlimiet of bestedingsruimte, is vaak een bedrag van €1.000 of €2.500. In de meeste gevallen is het mogelijk om deze bestedingsruimte te vergroten of te verkleinen. Dit, en het aanvragen van de creditcard in het algemeen, hangt af van je persoonlijke financiële status. Zo is je inkomen per maand van invloed. Dergelijke gegevens dien je bij de aanvraag van een creditcard op de website van de betreffende creditcardaanbieder in te vullen.
Vaak worden je creditcarduitgaven één keer per maand van je aan je creditcard gekoppelde betaalrekening afgeschreven. Soms is het mogelijk je creditcarduitgaven in delen terug te betalen, met een minimum van 2,5% van het uitstaande bedrag. Dit kjlinkt aantrekkelijk, maar hierbij wordt wel een rente in rekening gebracht. Deze rente, die wordt berekend over het volledig uitstaande saldo, is relatief hoog.
Verschillen tussen creditcards vergelijken
Creditcards zijn er in alle soorten, maten en kleuren. Dit betekent dat er vele verschillen tussen creditcards onderling zijn: kijk dus altijd goed naar voorwaarden als kosten, service en reputatie van een creditcard voordat je er één aanvraagt. Enkele voorbeelden van creditcards:
- Goldcards of Platinumcards: dit zijn creditcards met speciale voordelen voor de creditcardhouder, zoals hogere bestedingslimieten en aanvullende verzekeringen.
- De prepaid creditcard: deze creditcards dienen vooruitbetaald te worden en zijn zeer populair onder jongeren.
Om zorgvuldig te kijken en te bepalen welke voordelige creditcard bij jou past, maak je gebruik van creditcard vergelijken op deze site en zie je direct alle passende creditcards in een handzaam overzicht.
Veiligheid van creditcards
Betalen met een creditcard is zowel online als offline zeer veilig. Een creditcardbetaling kan door de creditcardaanbieder vrijwel altijd herleid worden naar de ontvanger. Ook is het zo dat creditcardaanbieders veilig betalen erg belangrijk vinden. Dat blijkt ondermeer uit de volgende kenmerken van een creditcard:
- De veiligheidscode, ook wel CVC of CVV-code genoemd: dit is de unieke code die op de achterkant van elke creditcard staat genoteerd.
- De persoonlijke pincode: de pincode van je creditcard kun je vaak zelf bepalen.
- Een wachtwoord: kun je zelf instellen op de website van de creditcardaanbieder en dient om je saldo in te zien of betalingen online te doen.
Voor creditcardaanbieders is het belangrijk om creditcardfraude te voorkomen, aangezien hen dat veel geld kost en frustrerend is voor vele creditcardhouders. Vandaar dat zij alle betalingen goed in de gaten houden: een valse betaling wordt vaak direct na de transactie door hen opgemerkt. Vervolgens wordt de creditcardhouder hierover telefonisch, per sms of email geïnformeerd en wordt de kaart geblokkeerd.