Veel gestelde vragen over spaarrekeningen:
Hoe vind je de spaarrekening die bij jou past?
Als je graag wil sparen en het lastig vindt om de juiste spaarrekening te vinden, ben je hier aan het juiste adres. Wij helpen jou met het vinden van de spaarrekening die het beste bij jouw spaarwensen past, simpelweg door de belangrijkste vragen over sparen te beantwoorden en je vervolgens de mogelijkheid te geven om de beste spaarrekeningen met de hoogste spaarrente snel en eenvoudig te vergelijken.
Waarom spaarrekeningen vergelijken?
Een spaarrekening vergelijken en sorteren op basis van belangrijke voorwaarden, bijvoorbeeld de hoogste spaarrente, krijg je een handig overzicht van spaarrekeningen die bij jou passen. Daarnaast zie je in het overzicht wat de rente jou opleveren kan en wat de andere pluspunten van een spaarrekening zijn. Vergelijken is een belangrijk middel bij de oriëntatie op de juiste spaarrekening. Als je de beste spaarrekening gevonden hebt, kun je door te klikken op de link vaak direct naar de aanbieder gaan om de spaarrekening te openen.
Welke voordelen heeft een spaarrekening?
De voordelen van een spaarrekening zijn talrijk. Dit zijn de belangrijkste:
- Flexibiliteit: jouw spaargeld wordt automatisch vermeerderd door de rente, terwijl je altijd direct over je spaartegoed kunt beschikken. Bij de meeste spaarrekeningen heb je dus geen beperkingen ten aanzien van tussentijdse geldopname.
- Variabele rente: de rente op spaarrekeningen is vaak variabel en stijgt dus mee met de marktrente. Dit kan in korte tijd een financiële meevaller opleveren. Vergelijk dus altijd de hoogste spaarrente.
- Eenvoudig verwisselbaar: als een andere bank een hogere spaarrente biedt, is het vrij eenvoudig om van bank te wisselen. Dit doet lang niet iedereen, hoewel overstappen niet zo ingewikkeld is en vele gevallen meer oplevert dan je denkt. Het is immers zonde om je spaarcenten met een minieme spaarrente op de bank te laten staan: met een spaartegoed van enkele duizenden euro’s kan het gauw een paar honderd euro per jaar schelen.
Wat voor soorten spaarrekeningen zijn er?
Er bestaan grofweg twee soorten spaarrekeningen:
- De normale spaarrekening
- De deposito, ook wel termijndeposito of spaardeposito genoemd
Bij een deposito krijg je vaak een hogere spaarrente, maar daar zitten wel meer voorwaarden aan vast. De belangrijksten daarvan zijn dat je spaargeld voor een bepaalde tijd vast op de bank staat en dat een minimum stortbedrag vereist kan zijn. Naast de hoogte van de rente kunnen tussen spaarrekeningen onderling overigens ook verschillen bestaan, bijvoorbeeld in de kosten bij directe geldopname of in het uitbetalen van de opgebouwde rente.
Waarom verschilt de rente tussen spaarrekeningen?
Het verschil in rente tussen een spaarrekening en deposito sparen is duidelijk, maar er bestaan ook renteverschillen tussen normale spaarrekeningen. Een belangrijke oorzaak daarvoor is de hoeveelheid kosten die een bank maakt: hoe meer kosten, hoe lager het vastgestelde rentetarief en hoe lager de kosten voor de bank, hoe hoger zij hun spaarrente kunnen bepalen.
In principe kunnen banken op elk gewenst moment hun rentetarieven aanpassen. Het loont dus de moeite om de hoogste spaarrente in de gaten houden en spaargeld actief te beheren. Er is veel financieel voordeel te halen uit het regelmatig vergelijken van de beste spaarrekening en het omzetten van spaargeld naar een spaarrekening met een substantieel hogere rente.
Hoe open je een spaarrekening?
Een spaarrekening openen kan snel, eenvoudig en gratis. Als je de volgende stappen doorloopt, heb je binnen vijf minuten een spaarrekening geopend:
- Vergelijk spaarrekeningen op rente, aanbieder en bijkomende voorwaarden
- Kies de spaarrekening die het beste bij jou past en klik op de link ‘naar aanbieder’
- Vul op de website van de aanbieder de benodigde gegevens in en open je rekening direct online
Een spaarrekening openen is in principe gratis. Hou er rekening mee dat het bij sommige grotere banken een spaarrekening openen alleen mogelijk is, als je bij dezelfde bank ook een betaalrekening opent. En weet dat een betaalrekening kosten met zich meebrengt. Ben je al klant bij een bank en spaar je nog niet, dan is het vaak zeer eenvoudig om bij dezelfde bank een spaarrekening te openen.
Hoe werkt het depositogarantiestelsel?
Mocht de bank waar je bij spaart failliet gaan, is het prettig om te weten dat je spaartegoed dan niet in rook opgaat. Die bescherming voor gedupeerde spaarders is geregeld in het zogenaamde depositogarantiestelsel. In de praktijk is het zo dat alle spaarbanken in Nederland onder de depositogarantieregeling vallen. Deze regeling garandeert jouw spaargeld tot een bedrag van € 100.000. Het huidige depositogarantiestelsel geldt sinds 2008 en is vanuit Europese richtlijnen opgezet. Overigens is de kans aanwezig dat het gegarandeerde bedrag van € 100.000 verlaagd wordt in de toekomst. Het is nog onbekend of dit gebeurt, wanneer dit precies gebeurt en naar welk bedrag het verlaagd wordt.
Vergelijk Spaarrekeningen »