rekening vergelijken

De Hoogste Spaarrente vinden, hoe?

25 maart 2015

Grote uitdaging: Hoogste Spaarrente

Sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 is de spaarrente nog maar één kant opgegaan, namelijk omlaag. Spaarrente vergelijken is daarom nu belangrijker dan ooit, als je nog een beetje rendement op je spaargeld wil maken.
Hand die met twee vingers een trap van muntgeld op loopt.

Sparen kun je bij veel banken en de meeste banken bieden meerdere spaarrekeningen aan. Al deze rekeningen hebben zo weer hun eigen voorwaarden, de hoogte van de spaarrente hangt mede af van deze voorwaarden. Daarnaast willen banken soms klanten trekken met een hogere rente. Het is dus even zoeken, maar het is wel mogelijk om de voor jou optimale spaarrekening te vinden.

Waar vind je de hoogste spaarrente?

Een spaarrekening die gekoppeld is aan je betaalrekening, is gemakkelijk in gebruik, je hoeft namelijk nauwelijks iets te doen om hem te openen en je kunt gemakkelijk geld storten en opnemen. Dit type rekening levert echter vaak maar een lage rente op. Er zijn twee soorten spaarrekeningen die vaak net wat meer rente geven dan andere rekeningen:

  • Een rekening voor maand sparen;
  • Internetsparen.

Maand sparen

Banken gebruiken jouw spaargeld om aan anderen uit te lenen, omdat dit vaak langlopende leningen zijn, vinden de banken het prettig zekerheid te hebben over hoeveel geld ze beschikbaar hebben. Als je een spaarrekening hebt waar je onbeperkt geld kunt storten en opnemen, heeft de bank die zekerheid niet. Op deze rekening zal je dan ook niet de hoogste rente ontvangen. Als je de bank meer zekerheid geeft, geeft de bank jou meer rente.

Banken krijgen meer zekerheid door voorwaarden te verbinden aan de spaarrekening. Bij een maandspaarrekening moet je maandelijks een bedrag storten dat tussen een vooraf vastgesteld minimum en maximum ligt. Bij sommige banken wordt dit automatisch gestort, zodat je elke maand hetzelfde bedrag spaart. Meestal kun je wel onbeperkt geld opnemen.

Internetsparen

Een tweede manier om een hogere rente te kunnen geven, is door de kosten laag te houden. Dit kunnen banken doen door zoveel mogelijk digitaal te regelen. Als je de spaarrekening via internet opent en geen papieren afschriften ontvangt, hoeft de bank je geen post meer te sturen. Zo bespaart de bank op de kosten en kun jij een iets hogere rente ontvangen. Voor jou heeft dit ook voordelen: je hoeft geen papieren administratie meer bij te houden en je hebt altijd inzicht in de stand van zaken op je spaarrekening.

De beste spaarrekening voor jou

De eerste stap in je zoektocht naar de juiste spaarrekening is het vinden van de hoogste spaarrente. Dit kun je doen via vergelijkingssites op internet, daarnaast kan je ook gebruik maken van een app op je telefoon of tablet. Het belangrijkste is dat je een goed overzicht krijgt van alle rekeningen en hun eventuele voorwaarden zodat de spaarrente vergelijken eenvoudig wordt.

Een spaarrekening openen kost niet veel moeite nu het bijna overal via internet kan. Als je de beste spaarrekening hebt gevonden, kun je hem dus snel openen, je oude rekening kun je daarnaast aanhouden. Als de rente op die rekening weer hoger wordt dan op je nieuwe rekening, kun je gemakkelijk weer terug.

Een spaarrekening openen

De banken waar je naartoe moet om een spaarrekening te openen, worden steeds zeldzamer. Meestal open je de rekening direct online, vaak moet je nog wel een identiteitsbewijs opsturen, maar dat is dan ook de enige papieren post die nog nodig is. Wat je wel nodig hebt, is een betaalrekening die als tegenrekening kan dienen. Op die rekening wordt je geld gestort als je het weer opneemt van de spaarrekening. Na het openen is de spaarrekening vaak direct in te zien en kun je geld storten. Als je nog papieren moet opsturen, duurt het een paar dagen voor je rekening volledig actief is.

Zo behaal je dus de hoogste spaarrente

Het kost tijd om de beste spaarrente te vinden, maar het loont de moeite. Als je steeds de spaarrekening opent die de hoogste rente biedt, groeit je spaargeld optimaal. Je oude rekening kun je aanhouden, dan kun je gemakkelijk overstappen als die rekening weer een betere rente biedt. De bank zekerheid bieden door regelmatig te storten kan extra rente opleveren. Ook het laag houden van de kosten, door zoveel mogelijk online te doen, levert vaak een hogere rente op.