Een zakelijke rekening openen, waarvoor precies?
Een zakelijke rekening openen doe je als je een eigen bedrijf hebt. Zo houd je je privé-uitgaven gescheiden van je zakelijke uitgaven en inkomsten. Als je tijdelijk geld over hebt, kun je kiezen voor zakelijk sparen. Je krijgt dan rente over je tegoed, net als bij een particuliere spaarrekening of een spaardeposito.
Kosten zakelijke rekening: waar moet je op letten
Een zakelijke bankrekening openen vereist wat vooronderzoek, zeker als je de goedkoopste zakelijke rekening zoekt. De kosten kunnen erg variëren tussen de verschillende aanbieders. Daarom is het verstandig een vergelijking te maken tussen de verschillende rekeningen. De zakelijke rekening vergelijken doe je op een aantal punten:
- vaste kosten zakelijke rekening;
- hoogte transactiekosten;
- extra kosten bankpas;
- extra kosten internetbankieren;
- mogelijkheid rood staan ofwel rekening courant;
- mogelijkheid zakelijk sparen;
- hoogte zakelijke rente.
De vaste kosten van de zakelijke rekening betaal je altijd, onafhankelijk van het gebruik ervan. De transactiekosten betaal je per transactie. Bij de meeste banken betaal je een vast bedrag en soms zijn de eerste 1000 transacties gratis.
Als je niet veel transacties doet, is een rekening met lage vaste kosten en hogere transactiekosten interessant. Doe je juist veel transacties, dan kun je beter een rekening kiezen met zo laag mogelijke transactiekosten. Extra diensten zoals internetbankieren en een bankpas variëren erg in prijs en moeten dus zeker in de vergelijking meegenomen worden als je een goedkope zakelijke rekening zoekt.
Zakelijke rekening met rekening courant
Een rekening courant is een rekening waarop je rood mag staan. Met een rekening courant heb je een relatief dure, maar wel flexibele manier om tijdelijk over wat extra geld te beschikken. Heb je juist geld over, dan is het handig als je dit op een zakelijke spaarrekening kunt zetten. Deze rekening
hoef je niet bij dezelfde bank te hebben als waar je je betaalrekening hebt geopend. Hier is vergelijken dus ook interessant.
Een zakelijke bankrekening openen om te sparen
Je bent niet verplicht om op een zakelijke spaarrekening te sparen. Het is wel goed om je zakelijk vermogen en je privévermogen te scheiden. Bij de meeste banken waar je een zakelijke rekening kunt openen, kun je ook een zakelijke spaarrekening krijgen. Bij het openen van een zakelijke spaarrekening moet je op de volgende punten letten:
- Hoe hoog is de zakelijke rente?
- Geldt er een maximaal saldo waarover de zakelijke rente wordt vergoed?
- Kun je de zakelijke rekening online beheren?
Verschillende aanbieders van een zakelijke rekening vergelijken
De verschillende banken leveren niet precies dezelfde diensten voor dezelfde prijs. Soms is bijvoorbeeld het internetbankieren inbegrepen en soms niet. De kosten zakelijke rekening zijn dan ook voor elke rekening anders. Om de goedkoopste zakelijke rekening te vinden, is het dus belangrijk eerst goed te weten wat je precies nodig hebt.
Een goedkope zakelijke rekening waar je per transactie een hoog bedrag betaalt, kan toch duur zijn als je veel transacties doet. Als je een zakelijke rekening openen wilt, kijk je dus naar je verwachte aantal transacties, de vaste kosten en de extra kosten voor overige diensten. Zo maak je de juiste keuze en betaal je niet meer dan nodig voor je zakelijke rekening.
Vind de zakelijke rekening die past bij jouw situatie
De goedkoopste zakelijke rekening vind je door eerst te bepalen wat je nodig hebt. Vervolgens kun je elke zakelijke rekening vergelijken op de punten die voor jou belangrijk zijn. Zakelijk sparen is een goede optie om geld dat je even niet nodig hebt, opzij te zetten en rente te ontvangen. Let hierbij op de hoogte van de zakelijke rente en het maximale tegoed waarover rente wordt vergoed. Als je een goedkope zakelijke rekening zoekt, dan loont een zakelijke rekening vergelijken vast en zeker.