rekening vergelijken

Sparen voor later?

12 Oktober 2014

Sparen voor de toekomst

Spaarvarken in een huis gemaakt van geld.
De spaarrente verwachting voor 2015 blijft lastig te voorspellen, hoewel een daling onwaarschijnlijk lijkt. Het dieptepunt lijkt bereikt, temeer daar de economische vooruitzichten gunstig zijn. De Europese Centrale Bank zal uiteraard ook de nodige invloed uitoefenen op uw spaarsaldo. Hoe het ook zij: Nederlanders blijven sparen, zoveel is duidelijk.
Nederlanders staan bekend als één van de meest spaarzame volkeren ter wereld. Vanuit historisch perspectief is dit te verklaren door onze handelsgeest en uiteraard hoge levensstandaard die we in dit land mogen genieten. Nu we de afgelopen jaren geconfronteerd zijn met een enorme economische crisis is ons spaargedrag echter onder druk komen te staan. In tijden van minder inkomsten is het echter moeilijker om geld apart te kunnen zetten en daarnaast zijn de spaarrentes in deze periode substantieel gedaald. Ook worden we verleid door economen die roepen dat investeren in dit soort situaties het best voor de economie zou zijn. Toch zijn er veel redenen waarom je er toch voor zou moeten kiezen om te sparen voor later. Voor jezelf en voor je nageslacht.

Zilvervloot sparen

Bijna alle ouders hebben wel een spaarrekening kind geopend. Hier wordt maandelijks wat geld op gestort, maar in de praktijk groeit dit spaarsaldo niet al te snel, mede doordat de rente op een normale spaarrekening kinder erg laag is. Het zilvervloot sparen van voorheen waarbij progressieve rentes dit nog interessant maakten is nagenoeg bij alle banken afgeschaft.
Toch zijn er mogelijkheden om je kind een mooi spaarbedrag mee te geven wanneer deze bijvoorbeeld gaat studeren of een huis gaat kopen. In de eerste plaats zou je kunnen schenken aan kind. In Nederland betaal je over bijna alle schenkingen belasting, maar richting je minderjarige kind kun je eenmalig een hoge schenking doen die vrijgesteld is van belastingen. Vervolgens kan dit bedrag op een deposito of in een beleggingsportefeuille worden geplaatst. Hier is het nog steeds mogelijk om tegen laag risico een goed rendement op het spaargeld te krijgen. Ook zijn er nog steeds banken die het zilvervloot sparen nog aanbieden dus overweeg altijd de verschillende mogelijkheden.

Een andere optie

Sparen vanaf de geboorte is ook een mogelijkheid. Een spaarrekening baby is in nagenoeg alle gevallen gratis en tussentijdse opnamen zijn in principe altijd mogelijk. Op deze manier kun je vanaf de geboorte van je kind middels een spaarrekening baby geld opzij zetten voor later. Dit is geheel vrijblijven en wanneer je met tegenvallers wordt geconfronteerd kun je altijd nog bij dit geld. De kinder spaarrekening is daarmee niet een ontoegankelijk product en wanneer je wilt sparen voor je kind, maar je niet zeker weet of je het geld op termijn kunt missen, is een reguliere kinder spaarrekening een goed alternatief.

De beste Keuze

Maar wat is nu de beste rekening om te sparen voor later? Een kinderrekening is dus veilig, maar levert nagenoeg geen rente op. En wanneer u voor uzelf wilt sparen is een kinderrekening ook niet passend, want bij meerderjarigheid heb je hier geen zeggenschap over. Een goed alternatief voor je eigen spaargeld is groen sparen. Bij groen sparen maak je gebruik van een reguliere spaarrekening en normaal gesproken een erg lage rente. Het spaargeld wordt vervolgens geïnvesteerd in groene en duurzame projecten.

Overheidsstimulans

De overheid wilt dit soort rekeningen stimuleren en heeft daarom een aantal belastingtechnische voordelen ingebouwd. Zo hoeft er over het saldo op deze rekening geen vermogensrendementsbelasting te worden betaald en krijgt de rekeninghouder daarnaast nog een heffingskorting over het tegoed. Houdt er wel rekening mee dat het geld meestal een jaar vast moet staan en dat er een bepaald maximum geldt waarvoor deze maatregelen gelden. Het is echter een alternatief waar je op volledig veilige wijze en bovengemiddeld rendement op je spaargeld kunt behalen. Hiermee is dit alternatief mogelijk de beste spaarrekening voor dit doel.

Je eigen situatie

Niet iedereen is in staat om te schenken aan kind en voor de meeste mensen is een spaarrekening kind ook het hoogst haalbare. Bepaal daarom altijd je eigen behoefte en je eigen mogelijkheden. Geld voor meerdere jaren vastzetten, dat je eigenlijk niet kunt missen is natuurlijk nooit een goed idee. Laat je hierdoor altijd informeren door een onafhankelijk adviseur die de verschillende scenario’s en beschikbare producten met je door kan nemen.

De passende oplossing voor jou

Op deze manier kun je een goede balans vinden en kun je de interessante spaaralternatieven ontdekken. Voor iedereen en voor elke situatie is er namelijk een maatwerkoplossing mogelijk. Het uiteindelijke doel? Een onbezorgde financiële toekomst. Voor jezelf, je eventuele partner en kinderen. Wil je toch zelf alvast het aanbod van spaarrekeningen bekijken, vergelijk dan hier de beste spaarrekeningen!
Spaarrente Vergelijken »