rekening vergelijken

Samengaan online brokers Lynx en Today’s tegengehouden

9 April 2014

Fusie Lynx en Today’s gestopt door DNB

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft afgelopen maand besloten het samengaan van online brokers Lynx en Today’s tegen te houden. Dit heeft de DNB gedaan door de ingediende (verplichte) aanvraag tot samengaan af te wijzen. Voor de twee online beleggingsdiensten, die al sinds halverwege vorig jaar een onderlinge overeenkomst hebben bereikt, is dit een grote tegenvaller. Ondanks dat er weinig nieuws naar buiten kwam over het voorgenomen samengaan van Lynx en Today’s, is het enige struikelblok ook gelijk de beslissende geweest. Een uiteindelijke overeenkomst zou hebben betekent dat Lynx eigenlijk Today’s zou hebben overnemen en dat zou geen goede ontwikkeling geweest zijn, volgens de DNB.

Afwachten

Het heeft ruim zes maanden geduurd voordat de DNB zich heeft uitgesproken over het samengaan van de online beleggingsdiensten Lynx en Today’s. De reden waarom de aanvraag niet is goedgekeurd blijft vooralsnog onbekend. Ondanks een al eerder overeengekomen onderlinge overeenkomst is de afwijzing hoogstwaarschijnlijk geen verassing. De DNB heeft zich namelijk al in november vorig jaar negatief uitgelaten over het samengaan van Lynx en Today’s. Daarentegen is de aanvraag wel tussentijds voorlopig goedgekeurd door de DNB. De nu tegenstrijdige definitieve beslissing komt daarom alsnog hard aan bij de respectievelijke aandeelhouders. De directeur van Today’s verwoord dit gevoel door naar buiten te brengen dat Today’s omzet en klanten heeft misgelopen door de tussentijdse goedkeuring, lange wachttijd en nu dus de afwijzing.

Onbekende Redenatie

Zogezegd is de reden waarom de aanvraag niet is goedgekeurd vooralsnog onbekend gebleven. Mogelijk is de DBN bang geweest dat een gezamenlijke online beleggingsdienst een te dominante speler zou hebben opgeleverd. En dat de DNB graag zijn grip wilt behouden op de risicovolle markt om zelf beleggers te beschermen. Dit kan berusten op het feit dat zowel Lynx als Today’s het online handelsplatform van Interactive Brokers hanteren op hun website. Echter, is dit slechts een idee waarom de aanvraag is afgewezen. De DNB heeft ook andere en/of meer overwegingen meegenomen in hun beslissing. Het enige dat zeker is dat het samengaan van Lynx en Today’s is tegengehouden met geen mogelijkheid tot beroep in de nabije toekomst.