rekening vergelijken

Oekraïne crisis en China beïnvloeden beurzen

12 maart 2014

Beurzen daling

Sinds het begin van maart 2014 houdt de crisis in Oekraïne de wereld in zijn greep. Als gevolg van de crisis kelderde de beurzen na de eerste ontwikkelingen maar nadat escalatie uitbleef trokken de beurzen weer aan. Echter, zorgen de aanhoudende spanningen in Oekraïne voor bezorgdheid onder beleggers. Naast de crisis in Oekraïne zorgen de tegenvallende groeiverwachtingen van China voor extra bezorgdheid onder beleggers. Peking heeft als doelstelling dit jaar minstens een economische groei van 7.5 procent te behalen en alhoewel het jaar nog maar net begonnen is, liggen de verwachtingen rond de 5 of 6 procent. Deze twee grote onzekere factoren remmen de stabilisatie en potentiële groei van de beurzen die twee weken geleden waar werd genomen.

Crisis in Oekraïne

In de eerste dagen na het begin van de crisis in Oekraïne kelderde de beurzen wereldwijd. In eerste instantie regeerde de onzekerheid en angst voor oorlog bij beleggers en werd er veel van de hand gedaan. Maar als snel bleek dat escalatie uitbleef, waardoor gecontroleerder handelsgedrag van beleggers voor onverwacht herstel zorgde. Nu blijkt echter dat de spanningen langzaam maar gestaag oplopen naarmate het opkomende referendum van zondag 16 maart dichterbij komt. Als gevolg hiervan neemt ook weer de onzekerheid en angst toe op de beurzen. Bovendien lijkt een permanente vreedzame oplossing steeds verder weg. Bovendien kan de uitslag van het referendum grote gevolgen hebben voor de wereldwijde beurzen de maandag daarna. De crisis in Oekraïne is daarmee een sturende factor in de ontwikkeling van de wereldwijde beurzen in het eerste kwartaal van 2014.

Invloed van China

Naast de crisis in de Oekraïne zorgen de tegenvallende groeiverwachtingen van de Chinese economie ook voor extra druk op de beurzen. Vooral de grondstof bedrijven hebben hier onder te leiden. Een groei van 5 of 6 procent in plaats van 7 procent raakt hen enorm doordat een procentueel verschil miljarden business betekend. Als gevolg van deze tegenvallende groeiverwachtingen verloren de grote grondstof bedrijven vandaag op de AEX beurs. In hoeverre de tegenvallende groeiverwachtingen van China gelinkt kunnen worden aan de crisis in Oekraïne is vooralsnog onbekend. In ieder geval zorgen de tegenvallende groeiverwachtingen voor verdere druk op de wereldwijde beurzen.