rekening vergelijken

Korte termijn spaardeposito’s

23 Februari 2015

Kortlopende deposito’s

Geld dat vastgezet is in een hangslot.
De rente op spaargeld is op dit moment erg laag. Veel meer dan 1,5% krijg je bijna nergens meer. Hogere rentetarieven zijn wel mogelijk, als je je geld een tijdje vastzet. Dit kun je doen door je geld op een deposito te storten. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Je bent dus minder flexibel dan wanneer je je geld op een gewone spaarrekening laat staan. De hogere rente is daar de vergoeding voor.

Wat zijn spaardeposito’s?

Als je je geld op een spaarrekening zet, kun je zelf bepalen hoeveel geld je stort, wanneer je dat doet en wanneer je het weer opneemt. De rente die je krijgt, is variabel: de bank kan op elk moment besluiten de rente te verhogen of te verlagen. Wil je een vaste rente, dan kun je ervoor kiezen je geld een tijdje vast te zetten tegen een vooraf vastgestelde rente: dit is een spaardeposito.

Verschillen tussen een spaarrekening en deposito sparen

Voordat je besluit je geld op een spaardeposito te storten, moet je even stilstaan bij de verschillen tussen een gewone spaarrekening en een deposito:

  • de rente op spaargeld is meestal lager op een spaarrekening dan op een deposito;
  • rente op spaarrekeningen is variabel, deposito sparen levert een vaste rente op;
  • over geld op je spaarrekening kun je vrij beschikken, geld op een deposito staat voor een bepaalde tijd vast;
  • voor een spaardeposito geldt meestal een minimale inleg;
  • op een spaarrekening kun je geld storten wanneer je wilt, op een deposito kun je niet bijstorten. Je moet dan een nieuwe deposito tegen de dan geldende rente afsluiten.

Deposito vergelijken met een spaarrekening

Wie wil er nu niet de hogere rente van een deposito? Toch is een spaardeposito niet altijd de beste keuze. Er zijn twee voorwaarden te noemen waaronder een deposito meestal juist wel geschikt is:

  • de rente daalt;
  • je hebt het geld voorlopig niet nodig.

Je sluit een deposito af tegen een vaste rente. Als je je geld voor lange tijd vastzet, zal deze rente hoger zijn dan de rente op je spaarrekening. Voor korte termijn deposito’s, ook wel termijndeposito’s genoemd, is het verschil minder groot. Voordeel van een deposito is, dat je de hogere rente blijft ontvangen als de rente daalt.

Kijken naar de toekomst

De laatste tijd gaat de rente alleen maar omlaag. De kans is groot dat de rente weer een keer gaat stijgen, alleen weet je niet wanneer dat gaat gebeuren. Verwacht je die stijging op niet al te lange termijn, dan kun je je geld kort vastzetten op een termijndeposito. Je profiteert nu van hogere rentetarieven, terwijl je straks ook kunt profiteren van de stijgende rente. Verwacht je dat de rente verder daalt, dan kun je je geld beter wat langer vastzetten. Dan blijf jij de huidige, hogere rente ontvangen.

Voordat je je geld vastzet, moet je zeker weten dat je het geld niet nodig hebt. Je kunt het in de meeste gevallen wel eerder terugkrijgen, maar dan betaal je een boete. Alleen in specifieke gevallen, die in de voorwaarden worden genoemd, betaal je geen boete. Dat kan bijvoorbeeld zijn als je een huis koopt. Overigens verschillen de voorwaarden per bank dus vergeet niet je deposito te vergelijken op voorwaarden. Verwacht je het geld nodig te hebben, dan kun je het beter op een spaarrekening laten staan.

Deposito rente vergelijken

Zoals deposito’s verschillen in voorwaarden, zo verschillen ze ook in rente. Verschillende banken bieden verschillende rentetarieven. Binnen één bank geldt meestal dat hoe langer je het geld vastzet, hoe hoger de rente zal zijn. Deposito rente vergelijken kan je dus voordeel opleveren.

Nu kiezen voor korte termijn deposito’s

Het voordeel van een korte termijn deposito is dat je een iets hogere, vaste rente krijgt dan op een spaarrekening en dat het geld snel weer beschikbaar is. Een lange termijn deposito heeft als voordeel dat de rente nog hoger is. Het voordeel van een gewone spaarrekening is dat je vrij over je geld kunt beschikken. De Nederlandse economie lijkt heel voorzichtig uit het dal omhoog te krabbelen. In de rentetarieven is dat nog niet te merken. Daarom kun je nu je geld op een korte termijn deposito zetten, zodat je het weer beschikbaar hebt als de rente gaat stijgen.
Deposito’s Vergelijken »