rekening vergelijken

Gezamenlijke rekening

Deze betaalrekening of bankrekening wordt vaak geopend wanneer mensen gaan samenwonen of trouwen. De gezamenlijke rekening wordt gebruikt om huishoudelijke uitgaven mee te doen. Je kunt hier bijvoorbeeld de boodschappen mee doen en vaste lasten mee betalen.

Je kunt deze bankrekening openen en daarnaast je eigen bankrekening aanhouden. Datzelfde geldt ook voor de partner met je gaat samenleven. Je stort samen periodiek een bedrag op de rekening. De hoogte van dit bedrag bepaal jezelf met je partner. Je kunt ook gezamenlijk een spaarrekening of spaardeposito openen.

Tenaamstelling rekening

De tenaamstelling van een gezamenlijke rekening zal worden aangepast naar en of. Dit betekent dat zowel jij als je partner gemachtigd zijn om betalingen te verrichten vanaf deze rekening. Daarnaast krijg je ook allebei een pinpas om aankopen te doen in de supermarkt of andere winkels.

Een rekening met rekening courant

Ga je een bankrekening openen, dan kun je de keuze maken voor rekening courant. Dat betekent dat je tot een bepaald kredietlimiet geld kan opnemen tegen een variabele rente. Dit wordt ook wel rood staan genoemd en kan handig zijn om onvoorziene uitgaven te kunnen bekostigen.

Sparen tips

Een rekening met een rekening courant brengt altijd extra kosten met zich mee, aangezien je voor rood staan geld moet betalen. Sparen is daarom een betere optie. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een rekening te openen waar jij en je partner periodiek geld naar overmaken. Een aantal sparen tips die je daarbij kunnen helpen:

Voordelen van een ‘en of rekening’

De ‘ en of rekening ‘ brengt een aantal voordelen met zich mee wanneer je gaat samenwonen of trouwen met je partner:

  • Je kunt samen bankzaken regelen door middel van 1 bankrekening
  • Je hoeft geen bedragen meer te verrekenen of voor te schieten
  • Je hebt allebei inzicht in de inkomsten en uitgaven van de rekening

Een gezamenlijke spaarrekening

Naast een betaalrekening of bankrekening die je deelt met je partner, is het ook mogelijk om een gezamenlijke spaarrekening te openen. Je stort dan periodiek een bedrag op deze rekening waarmee je een
buffer opbouwt voor financiële uitgaven in de toekomst, of voor bijvoorbeeld een leuke vakantie en
een aanvullend pensioen.

Wanneer je de keuze maakt voor deze rekening, dan ontvang je rente over het vermogen dat je opbouwt. De hoogte hiervan is afhankelijk van welke soort rekening je kiest. Er zijn namelijke verschillende spaarrekeningen waar je uit kunt kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld sparen bij een reguliere of groene bank, of via een internetaanbieder. Ook is het mogelijk om op langere termijn meer rendement te realiseren met sparen door het openen van een zogenaamde spaardeposito.

Een bankrekening openen met de hoogste rente

Voordat jij en je partner daadwerkelijk een bankrekening openen, is het verstandig om de diverse rekeningen met elkaar te vergelijken. Spaarrente vergelijken is bijvoorbeeld iets dat je zeker niet over het hoofd mag zien. Hoe meer geld je weet te sparen, hoe hoger ook de rente zal zijn over het gespaarde bedrag.

Kijk niet alleen naar een rekening met de hoogste rente, maar vergelijk ook de voorwaarden van de banken met elkaar. Voor het openen van een rekening worden niet altijd kosten in rekening gebracht, maar voor het beheer van de rekening wel.

Samenvattend

Ga je samenwonen of trouwen? Dan kun je kiezen voor een gezamenlijke rekening. Daarmee kunnen huishoudelijke uitgaven en vaste lasten bekostigd worden. Verder is het mogelijk een bepaald bedrag te sparen. De tenaamstelling rekening zal worden geformuleerd als een en of betaal- of spaarrekening. Spaarrente vergelijken en deposito sparen vergelijken zijn verder altijd raadzaam bij het openen van een rekening.

Je kunt ervoor kiezen om rood te staan bij het openen van een rekening, maar geld sparen tips kunnen je helpen om dit te voorkomen.