rekening vergelijken

Effectief Sparen: Doelsparen

9 maart 2015

Doelsparen

Afbeelding van een spaarvarken dat gevuld wordt.

Nederlanders sparen veel. Vaak hebben ze daarbij echter niet een specifiek doel in gedachten, zo is uit onderzoek van MoneYou gebleken. Het kan handig zijn wel een doel te verbinden aan je spaargeld. Zo zie je je doel langzaam steeds dichterbij komen en ben je er zeker van dat je op het juiste moment het juiste bedrag beschikbaar hebt. Om je doel zo snel mogelijk te bereiken, ga je zoeken naar de hoogste rente. Om die te vinden, kun je spaarrekeningen vergelijken en spaarrentes vergelijken.

Sparen voor later

Van de mensen die wel met een doel sparen, spaart een groot deel voor ‘later’. Dit ‘later’ kan verschillende dingen inhouden. Je kunt denken aan je eigen pensioen. Het is niet meer vanzelfsprekend dat je een pensioen opbouwt dat hoog genoeg is om na je pensionering door te kunnen leven zoals je gewend bent. Als je al vroeg begint met het aanleggen van een spaarpotje voor later, kun je een leuke aanvulling op je pensioen bij elkaar sparen.

Een andere vorm van ‘later’ is de toekomst van je kinderen. Wil je dat ze een goede opleiding krijgen en wil je voorkomen dat ze hun carrière met een hoge studieschuld beginnen? Dan is het verstandig om voor elk kind regelmatig een bedrag opzij te zetten. Later kun je daar een bijdrage in hun studiekosten mee betalen. Je kunt hiervoor een speciale ‘spaarrekening kind’ openen, maar dat hoeft niet.

Sparen voor de middellange termijn

Spaardoelen hoeven niet ver in de toekomst te liggen. Ook voor de iets kortere termijn is een spaarpotje handig. De wasmachine en koelkast kunnen bijvoorbeeld kapotgaan. Dat gebeurt meestal op onverwachte momenten als het heel slecht uitkomt, dus dan is het goed als je al gespaard hebt voor een nieuwe.

Sparen voor binnenkort

Sparen kan ook voor de hele korte termijn: de volgende vakantie. Als je bijvoorbeeld een verre reis wilt maken, dan betaal je dat niet van wat je van een maandsalaris overhoudt en misschien ook niet van je vakantiegeld. Je zult echt moeten sparen. Een doel als dit maakt het gemakkelijker om te sparen: je weet dat er iets heel leuks tegenover staat als je het goed volhoudt. De verleiding om het geld toch maar meteen uit te geven, wordt dan kleiner.

Hoe pak je doelsparen aan?

Doelsparen kun je doen door geld op je spaarrekening te storten en voor jezelf een lijstje bij te houden waar dat geld voor bedoeld is. Banken maken het je echter gemakkelijker door speciale rekeningen voor doelsparen aan te bieden. Andere banken bieden de mogelijkheid om op een gewone spaarrekening doelen te definiëren. Elk doel kun je een naam geven. Spaar je voor je kind? Dan kun je het doel ‘spaarrekening kind’ noemen. Zo kun je eenvoudig zien welke doelen je hebt en hoeveel je al voor elk doel hebt gespaard.

Bepaal van tevoren hoeveel je wilt sparen en hoeveel je daarvoor maandelijks opzij moet zetten. Als je weet wat je spaardoel is, helpen de banken je met handige tools om dit maandelijkse bedrag te bepalen.

Spaarrekening of deposito rekening?

Voor je doelen op korte termijn kun je een gewone spaarrekening of doelspaarrekening gebruiken. Je krijgt rente op spaargeld, dus ook als je even niet kunt storten, komt je doel vanzelf dichterbij. Ga je spaarrekeningen vergelijken, gebruik dan de spaarrekeningenvergelijker op deze site. Daar kun je spaarrentes vergelijken en zo de beste rekening uitkiezen.

De rente op spaargeld is momenteel niet hoog. Als je doel verder in de toekomst ligt, kan het ook zeker geen kwaad eens te kijken naar deposito’s. Je zet dan je geld voor een bepaalde tijd vast tegen een vaste rente. Je kunt de deposito rente vergelijken tussen deposito’s onderling en ook de deposito rente vergelijken met je spaarrekening. Je zult zien dat je met een deposito een hogere rente kunt krijgen. Sommige doelspaarrekeningen bieden ook de mogelijkheid geld vast te zetten.

Sparen met een doel

Doelsparen zorgt dat duidelijk is waarvoor je spaart. Zo voorkom je dat je geld dat bedoeld is voor een nieuwe auto, uitgeeft aan een vakantie. Door een doel voor ogen te houden, wordt het gemakkelijker je aan je spaarplannen te houden. Op speciale doelspaarrekeningen kun je precies bijhouden welk bedrag je voor welk doel hebt gespaard.
Spaarrente Vergelijken »